zondag 5 april 2015

Sjors (onze Robbedoes in een tehuis?)

I


Opnieuw is er weer een ontzettend leuk album verschenen uit de reeks Robbedoes...een verhaal van. Uitgeverij Dupuis laat diverse auteurs hun gang gaan met dit meer dan 75-jaar oude stripfiguur. De albums verschijnen naast de reguliere reeks die talloze remakes en moderniseringen achter de rug heeft. Hebben wij in Nederland ook een oud stripfiguur dat in het collectieve geheugen opgeslagen is en waarvan je zou wensen dat diverse auteurs ermee aan de slag gingen? Of dat je zou willen dat er gewoon weer boeken van verschenen?  Een volmondig ja! is het antwoord, wel 2 stripfiguren! Een duo nog wel, met een geschiedenis die teruggaat tot in de jaren 20! onze eigen Sjors en Sjimmie!


Talrijke schrijvers en tekenaars hebben hun talent in dienst van deze knulletjes gesteld.  Films zijn er gemaakt, puzzels, servies en postzegels. Een elpee met liedjes over het bijfiguur, noem het maar op.  Sjors en Sjimmie waren wereldberoemd in Nederland hebben net als Robbedoes en Kwabbernoot in de loop der jaren ook regelmatig diverse remakes moeten ondergaan. Toen ze bijvoorbeeld 45 jaar geleden van geestelijk vader veranderden haalde het alle kranten .


Uit de krant van maart 1970. Overdracht van het penseel.
Na twee verhalen stopte Jan Kruis alweer. Hij was te duur. Ook maakte Jan liever gagstrips dan lange verhalen. ( een fragment bovenaan) Na Sjors en Sjimmie zou Jan Kruis beroemd (en gefortuneerd )worden met Jan Jans en de kinderen.
Al in Sjors nr 43 uit november 1970 werd het eerste verhaal van Jan's opvolger gepubliceerd.
Helaas zitten Sjors en Sjimmie nu ergens in het tehuis voor oude stripfiguren want de laatste modernisering uit de jaren 80 is inmiddels ook weer door de tijd ingehaald. Een modernisering die overigens zeer succesvol was, bijna niet te evenaren.


Een oude kolonel die samen met zijn jonge mooie dochter samenwoont met een allochtoon en een frisse blonde knul. Dat is goud in handen van menig stripmaker. Blijkbaar ook nog goud in de handen van uitgeverij Sanoma die weliswaar niks met deze vergeten striphelden doet behalve de rechten verlengen. Jammer. Want zou het niet te gek zijn als (vul hier uw favoriete Nederlandse stripauteur in) zijn versie van Sjors en Sjimmie zou maken? Er is nog genoeg te vertellen over maar ook met Sjors en Sjimmie.  Daarom...


4 opmerkingen:

  1. De ware reden waarom Sjors en Sjimmie niet doorgaan is dat de rechtenhouder Sanoma alles tegenhoudt omdat ze alleen geinteresseerd zijn in manieren om de oude strips (onbetaald) opnieuw uit te geven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat ze vervolgens helaas nauwelijks doen volgens mij. Heel jammer.

      Verwijderen
  2. Wat Ger zegt!.. Wij (de Wiroja's) zijn al jaren in overleg met Sanoma om de strip weer voort te zetten. Er zijn inmiddels honderden onderwerpen langsgekomen waar we weer volop mee aan de slag kunnen.. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. We blijven hopen. Het zijn natuurlijk altijd mensen die een beslissing nemen en niet een bedrijf.

    BeantwoordenVerwijderen