maandag 8 januari 2018

De slimste

Binnenkort zijn de finales van het programma de slimste mens op Tv. Een van oorsprong Belgische Quiz waar allerlei vragen de revue passeren, gepresenteerd door Philip Freriks onderbroken door wise cracks van jury lid Maarten van Rossem.  Hoewel de presentatoren al leuk genoeg zijn valt of staat ook een beetje met de gasten. Zijn die saai, dan is het programma ook wat  saaier. Verleden jaar was er qua saaiheid niets te klagen doordat cabaretier Stefano Keizers meedeed, met als gevolg dat ik toch een flink aantal afleveringen aan de buis gekluisterd zat. Zelfs als dat niet kon, en ik bijvoorbeeld een deadline had. Dan maar met tekentablet op schoot een strip inkleuren toch?  Gelukkig is het programma prima geschikt om te kijken tijdens het multitasken.
Strip voor de gemeente Alkmaar. Ik probeer de strip altijd herkenbaar te houden voor de lezers in dit geval de ambtenaren van de gemeente Alkmaar. Alsof je de stripfiguren tegen kunt komen op je werk. Tijdens een rondleiding zag ik de  authentieke pijnbank in de gang staan. Ik wist dat ik er ooit een strip over ging maken ook al was het onderwerp flexwerken. 

Ik had het wat drukker door opdrachten van de gemeente Alkmaar waar ik een serie strips voor mocht vervaardigen. Ik had eerder voor de overheid gewerkt aan het begin van mijn strip carrière: 10 jaar tekenende ik strips voor de ambtenaren van de Provincie Noord Holland. Nu dus voor de ambtenaren van de gemeente Alkmaar. Ik kan mezelf dus een specialist noemen in het vervaardigen van strips voor ambtenaren . Ondanks die ervaring viel het niet mee een strip over het onderwerp werktevredenheid  te verzinnen. Ik vind het lariekoek en ongeloofwaardig een strip te maken waarin elke medewerker tevreden is over zijn werk. Ik maak geen propaganda. Anderzijds is het al snel negatief een strip te maken met geklaag over het werk. Wat nu?

Meestal schrijf ik onbewust. Dat wil zeggen dat ik gewoon ga zitten en wat begin te doedelen en als vanzelf komt er wat leuks op papier.  Heb je een strip met vaste karakters, dan schrijft een strip bijna zichzelf door de types en omgeving waarin de helden zich  begeven.  Bij een strip als Eppo moet ik van tevoren ook nog het onderwerp bepalen. Komt er niets naar boven, of loop ik vast, dan probeer ik een ander onderwerp. Ik heb het vertrouwen onderhand na 20 jaar in het vak, er komt altijd wel een idee. Maar, wanneer?

Niet elk onderwerp leent zich voor een leuke strip.  Het lastige bij opdrachtwerk is dat je vast zit aan de gegeven onderwerpen. Als ik daarop vastloop ga ik het wat bewuster aanpakken qua schrijven. Ik noteer de gegevens  in korte steekwoorden . Voor de Alkmaarstrip had ik 3 vaste karakters verzonnen. De vragenlijst voor het personeel had ik als gegeven. 3 personages, vragen...hee! Bliksemflitsje van inspiratie  En zo kwam ik op het idee mijn  stripambtenaren als kandidaten van de Quiz de slimste mens op te voeren.

De strip over het werktevredenheid onderzoek. Ik kreeg van de opdrachtgever een compliment over de kleuren, terwijl indien zelf juist te fel vond, maar ik zat vast aan de bestaande kleuren van het TV-programma. 

Het uit de context plaatsen van een situatie is een beproeft recept voor het maken van gags. Ik had voor de ambtenaren van de provincie Noord Holland ook al in een TV Quizz laten optreden, een fictieve quizz in dit geval 


Flexwerken is een dankbaar onderwerp voor strips...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten