zondag 13 november 2016

Handletteren


Na de inkleurboeken voor volwassenen die overal in boek en tijdschrifthandel lagen opgestapeld verschijnen nu plots boeken met de titel; Handletteren kan iedereen! Nietwaar! Vioolspelen kan niet iedereen, Frans spreken kan ook niet iedereen. Handletteren dus ook niet .Het is net als een taal, een taalgevoel, en als je een tijdje niet oefent verdwijnen de finesses. Op school kreeg ik complimenten over mijn handschrift. Dat kwam omdat ik niet in schoolschrift schreef maar alles in stripletters. Werkstukken van medeleerlingen leken in geheimschrift geschreven, bij mij was het zo helder en leesbaar als een stripballon. Toen ik naar de Reproductie Teken Opleiding ging werd ik zelfs officieel geschoold in het lettertekenen.
Op school in het pre digitale tijdperk.Allemaal een tekenhaak voor de rechte lijnen.
Overbewust als altijd kijk ik in de camera (rechts)


De leraar was mijnheer Blokland, nu een gedistingeerd letterprofessor, toen niet bepaald de doorsnee leraar met Frankenstein schoenen.  Ik was echter veel te lui een ECHT font te ontwerpen. Ondanks het feit dat mijnheer Blokland mijn uit een boek overgetrokken alfabet tot een volwaardig eigen font omtoverde, had ik niet de puf om het verder uit te bouwen.Wat een werk!, ben je klaar met alle 26 letters, kun je de boel nog eens cursief en vet gaan doen. En dan heb ik het nog niet gehad over de punten, de komma's, vraagtekens en uitroeptekens!!!

Op school leerde ik voor het eerst dat er deadlines bestonden. 
Terwijl een klasgenoot zelfs de tijd nam uit een steen een alfabet te hakken ging ik liever tijdens de les stripjes tekenen. Ik zette een hele productielijn op met mijn klasgenoten. Ik kreeg ook zelfs al betaalde opdrachten. Na school bleek dat leven van strips niet zo eenvoudig was. Ik moest dus een echte baan zoeken. En wat leek me nu leuker dan werken bij de studio die de hele Donald Duck volletterde? Die studio heette Richards Studio. En men had een vacature...
Lettering uit Richard's studio in een Broer Konijn van Dick Matena
Vol zelfvertrouwen letterde ik een sollicitatiebrief. Ik werd terstond uitgenodigd. Het was op een regenachtige dinsdagmiddag dat ik in een tram door Amsterdam reed richting het bedrijf dat half Nederland voorzag van letters. Vol goede moed ging ik het gesprek in. Helaas zag ik er in die tijd uit als een bleke snotdruppel. (zie foto boven)  Bovendien zei ik allemaal rare dingen tijdens het gesprek zoals het antwoord op de vraag; wat zijn uw salariseisen mijnheer van Koten? Weet ik veel? Het minimum jeugdloon? Ik heb het echt gezegd! Zo geef je jezelf niet bepaald waarde. Het mag geen verrassing heten dat ik werd afgewezen.

Een cartoon van mijn hand uit begin jaren 90 met daarin 2 technieken die bij mij in onbruik zijn geraakt door die vermaledijde en te handige computer. Het "kleuren" met gewassen inkt en…handlettering.
Toch is deze afwijzing een fijne herinnering. Hoe was mijn strip-carrière immers verlopen als ik in vaste dienst van 9 tot 5 was gaan handletteren. Nu ging ik op jacht naar stripteken en cartoonwerk en ik leerde mezelf met het omsteekpennetje echt heel netjes letteren. Dat had ik daar namelijk afgekeken, hoe dat ging met zo'n omsteekpennetje. Je kon een mooi dun en dik verschil maken. Daarvoor deed ik alles met een stiftje. Ik ging zelfs mijn cartoons met zo'n pennetje inkten. Zag mijn inktlijn er ook direct sierlijker uit. Nou ja, sierlijker. In elk geval met dun-dik verschil in de lijn.
Nog meer oud werk, zo oud dat bedragen nog in guldens zijn, grijswaarden met snijrasters en letters met de hand.
Langzaam maar zeker kreeg ik steeds meer strip en cartoon opdrachten. En sommige opdrachtgevers wilde zelfs ook alleen letters van mij. Totdat de computer zijn intrede deed en iedereen over ging op de standaard letters uit de computer. En zelfs ik stopte met het handletteren. Het was immers een tijdrovende bezigheid. En echt snel was ik niet bepaald.  Maar het is jammer. Want nu ben ik die vaardigheid kwijt.

Frits Jonker lettert ALLES! Zelfs kattebelletjes!
Mijn strip Nick Name heb ik dan ook niet zelf geletterd. Te lang niet gedaan. Ik heb het dus  aan DE specialist van Nederland gevraagd die nog lettert; Frits Jonker. Een kleurrijke snaak die 1001 en een dingen doet (ook een hele leuke blog schrijft). Met zijn ontwerp voor de kop van Nick Name was ik erg blij. Ik hou erg van koppen boven de strip. Vandaar dat ik als enige in de StripGlossy een kop boven de strip heb.  Met mooie letters dus!
Bedankt Frits!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten