donderdag 20 oktober 2016

Nick en ik.

In 2004 stapte stripheld Nick Name mijn leven binnen.

Ik maakte onlangs mijn debuut. Onlangs? Maar volgens de belastingdienst maakt u al 30 jaar strips mijnheer van Koten! Ja dat klopt. En je schrijft toch scenario's voor Eppo, alweer meer dan 100 gags, en dat leuke stripje over die jongen met zijn kat in een Belgisch blad? En die Pinguïn-strip ook al meer dan honderd afleveringen? En die niet bijgehouden website vol oud werk? Ja dat klopt. Maar toch voelt het verschijnen van mijn strip Nick Name in StripGlossy 2 als een debuut.

Het vak van stripmaker heb ik me langzaam maar gestaag eigen gemaakt door het maken van allerlei strips die overal gepubliceerd werden behalve in de stripwereld zelf. Dat is leuk om de huur van te betalen, maar grapjes tekenen in bedrijfsbladen en plaatselijke sufferdjes geeft toch een ander gevoel dan een strip publiceren in een luxe striptijdschrift, zelf al betalen de sufferdjes het drievoudige. Ik sta nu op het striptoneel met een goed stuk i.p.v. een reclamespot voor een neusspray op een tochtige straathoek.
Reklame tekening voor neusspray en pilletjes tegen allergie.
Dit oude stripje uit 2006  voor een personeelsblad voor de ambtenaren van de provincie Noord Holland blijkt toch nog behoorlijk actueel

Jarenlang strips en cartoons in opdracht verzinnen traint je als schrijver. Via de achterdeur van stripblad Eppo ben ik als scenarist van de strip Eppo de stripwereld ingekropen. Een droom kwam uit (vanaf mijn 12de was het levensdoel; in de Eppo staan)  Nu kom ik via de voordeur binnen als tekenaar bij de StripGlossy. Volgens mij droom ik weer!

Nick Name bedacht ik al in 2004  als hoofdpersoon in strip voor een nieuwjaarskaart. In deze vroege variant heeft Nick nog blond haar en de toon is veel humoristischer.
Zelf speel ik ook nog een rol, de strip speelde nog in de tegenwoordige tijd af, en niet in 1948 zoals nu.  Een passage in dit stripje gaat over internet daten. Het gebruik van een nick-name was gewenst op de dating-site. Dat is hoe ik op de naam kwam voor de detective. Het leuke is dat deze strip onder ogen kwam bij Thé Tjong Khing, een tekenaar die ik zeer bewonder. Een plaatje viel hem op, daar waar Nick over straat wandelt. Ik had op dit plaatje gezweet. Ik kreeg het maar niet voor elkaar het loopje van de held zo te tekenen als ik in mijn hoofd had, het was voor mij een mislukt loopje. Maar dat loopje was in de ogen van Khing juist oké.  "Het leek wel of hij dansend over straat gaat! net als Fred Astaire" schreef hij. Ik ging dansen door zijn compliment.
Het bewuste loopje...

Ik kreeg de smaak te pakken en Nick Name kwam zo nu en dan in korte stripjes voor, maar nooit in een lang verhaal. Door allerlei mislukte dates werd ik zeer creatief en bedacht een Graphic Novel van 80 pagina's. Ik las het laatst nog na, en het was niet bepaald een luchtig verhaal. Ik mixte thema's als shell shock met een  miskraam.  Geen wonder dat ik het nooit afgetekend heb. Nee, een 10 pagina verhaal van een iets lichtere toon was een beter idee.

Khing vroeg vaak hoe het stond met mijn stripdetective, de jaren schoten voorbij.

Nu 12 jaar later  hebben we ondertussen een hechte band . En ik heb zowaar eindelijk een strip van mijn geliefde stripheld afgerond. Het 10 pagina verhaal in de Glossy wordt  ook nog eens ingeleid met een uitgebreid dubbel interview tussen Khing en mij.  Een mooier debuut valt niet te wensen!

Het leukste moment van het interview gevangen door fotograaf en vormgever Peter Beemsterboer;Khing en ik scheuren een zogenaamd pagina van Nick Name in twee. Je moet jezelf ook niet te serieus nemen!



Van scenario-schets  naar eindresultaat in kleur
Hieronder enkele stappen uit het productieproces.



De eerste (aan)tekeningen voor het verhaal, de tekst is nog lang niet definitief, soms zijn het aanduidingen. Teveel nadenken boven het witte vel over de juiste zin stokt de stroom van het creatieve proces.  Tekening en tekst komen vrijwel gelijk.

De tekening in inkt, bijna klaar. Ik tekende de strip per halve pagina staand. Aan het eind telkens een klein vraagteken of spanningsmoment.  Zo werd de strip Kuifje vroeger ook gemaakt, het is voor mij DE manier van stripmaken.
Het eindresultaat, de eerste halve pagina in kleur zoals in StripGlossy#2 gepubliceerd.

Zoek de verschillen. 
Onderstaand plaatje vond ik bij nader inzien niet goed genoeg. Het was te rustig in de stad. 
Ik haalde het decor iets naar voren en voegde lichtreclames toe. Verder tekende ik 2 extra voorbijgangers. Ook besloot ik de computerletters te vervangen door met de hand geletterde tekst.

Ook de inkleuring was nog lang niet definitief. Buiten de veranderde kleuren (zie o.a. de pizzeria) bewerkte ik de kleur met een raster en een oud papier effect. Ook is er schaduw toegevoegd. Het complete verhaal speelt in de avond en nacht af. De donkere toon is dus een bewuste keuze.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten