donderdag 31 december 2015

Happy New Year!

Een klein vervolgje op de vorige Kerst-aflevering met nog wat oud Engels werk. Ook dit keer weer een gag van Reg Wootton. Mijn Engelse collega Lew Stringer schreef in 2007 al een leuke blogpost over deze tekenaar. 2007, wat vliegt de tijd. Deze gag werd 60 jaar geleden getekend. Zouden er in 2016 nog mensen als oud en nieuw verkleed gaan?

Maar onderstaande originele strook is nog veel bejaarder. Deze is 75 jaar geleden door ene Don Newhouse of de eerder genoemde Roy Wilson getekend.
We zien in deze fijne pentekeningen de zee-helden Pitch and Toss. Ze beleefden hun avonturen op de achterzijde van het tijdschrift Funny Wonder en kropen in 1931 naar de voorzijde. Een leuke strip over de strip. Misschien moet ik Eppo ook maar eens van de achterzijde naar de cover van het blad laten kruipen. Alhoewel, Rene en ik zijn best tevreden op de achterkant. Voor de geschiedenisvorsers;  Pitch and Toss beleefden hun in het Nederlands vertaalde avonturen als Mast en Menie in Tom Poes weekblad.

Ik bezit het origineel. Het is leuk wat je ontdekt als je de tekening in handen hebt.  De strook is het onderdeel van een hele pagina bestaande uit 4 stroken  De plaatjes zijn precies zo groot als een briefkaart.  Elke strook werd in drieën gevouwen en zo in een standaard brief-envelop naar de redactie gestuurd. Geen gedoe met een grote envelop met daarop NIET VOUWEN ! in grote letters gekalkt.  Gewoon in stukken knippen die pagina. Praktisch.




Oh ja, voor ik het vergeet; Fijne jaarwisseling!

donderdag 24 december 2015

...oud Engelse kerst




Kerst is een mooie gelegenheid om eens wat oud en ambachtelijk Engels stripwerk te tonen. De gouden eeuw van de Engelse strip zat rondom de tweede wereldoorlog. Elke dag (!) verscheen er wel een krantje op A3 formaat, de meesten op gekleurd papier gedrukt. Groen, blauw, roze, en later full colour. Voor de kerst-edities pakten de tekenaars uit. Ze versierden de randjes met kerst-takken, Jingle-Bells en hulst. Bijna elke strip eindigde met een gezellig kerstmaal, een happy family zonder problemen.

Na de oorlog werden de krantjes kleiner, maar ook dikker. Om de zoveel tijd heb ik  Engelse stripbuien, en ondertussen is er flink wat oud papier op zolder verzameld. Mijn vriendin is al bang dat op een dag de boel spontaan tot ontbranding komt.Voordat dat gebeurd, en alles verdwenen is, plaats ik vlug wat op deze blog. Klik op de afbeeldingen voor een vergroting ! of klik het scherm weg als je niet van gedegen tekenwerk houdt.



Hierboven ziet u werk van Roy Wilson.(behalve het eerste plaatje) Wilson was een van de toptekenaars van zijn tijd.  Marten Toonder is erg door hem beïnvloed, lees zijn autobio er maar op na. Het vergeelde krantje heb ik nog net op tijd ingescand voordat het helemaal uit elkaar viel.Ja het is oudbolig, maar het komt dan ook uit 1948.

Hieronder nog een heerlijk kerst stripje  in oud Engelse stijl. Het is levendig getekend door ene John Jukes. De titelheld is Alfie The Airtramp. Wie nog meer van Alfie wil lezen verwijs ik door naar deze blog van mijn Britse collega.

In deze dagen vol schranspartijen kan Billie Turf niet ontbreken. Billy Bunter, zijn oorspronkelijke naam,  was een zeer populaire Engelse strip die ook in Nederland graag gelezen werd. Met name door mij. Ik ging me op latere leeftijd afvragen door wie allemaal de strip gemaakt werd, want de stijl verschilde nogal van strip tot strip.En zo ontdekte ik de wondere wereld van de oud Engelse school. Deze aflevering is door mijn persoonlijke favoriet Albert Pease vervaardigd.





Deze kleuraflevering van Billie is van Reg Parlett. Veel werk van hem is in het Nederlands verschenen in weekblad Sjors. Deze aflevering is overgeslagen. De engelse pudding met daarin verstopte boon of Ccoin kent men hier niet zo. Ook het mutsje is Engels.



Het mutsje en de kerst-pudding met zien we ook terug bij de Kraaien, ander werk van Parlett.


Ook voor de bejaarde lezers wellicht een bekend weerzien. De strip verscheen in de Sjors onder de naam Mug en Mik en in ook de Panorama in de jaren 50 onder een naam die me nu even ontschoten is (ook ik word bejaard)  De tekenaar heet ook Reg, en ook hier het mutsje te zien.

Oh ja, voor ik het vergeet, Merry Christmas!